Uničevanje bakterij in drugih mikroorganizmov

Nepogrešljiv element dobre higienske prakse v kozmetičnem salonu je sterilizacija in dezinfekcija. Bakterije in druge mikroorganizme (v nadaljevanju MO) lahko uničujemo z dezinfekcijski sredstvi, antiseptiki, strupi ter s sterilizacijo.

 

Dezinfekcijska sredstva uporabljamo razredčena z vodo za razkuževanje opreme, stolov, tal itd. Z njimi ne zmanjšamo števila spor, znatno pa vplivamo na število bakterij.

 

Antiseptiki so razkužila, ki uničujejo bakterije in druge MO in se v obliki raztopine nanašajo na kožo.

 

Strupi: 

baktericidi (kemična snov, ki uničuje bakterije), sporicidi (uničujejo spore), fungicidi (uničujejo glivice), virucidi (uničujejo viruse).

 

Sterilizacija je postopek s katerim uničimo vse MO in spore.Za sterilizacijo lahko uporabimo

~suho toploto

~paro pri zvišanem tlaku

~obsevanje z UV žarki

~tekoča kemična sredstva

 

Pred postopkom sterilizacije moramo orodje temeljito očitstiti, dezinficirati in osušiti.S tem postopkom preprečujemo prenašanje okužb preko instrumentov in ostalega materiala.

Sterilizacija s suho toploto

Poznamo:

sterilizatorje na vroč zrak (temeratura - T nad 150 stopinj C, čim nižja je T tem dlje mora postopek trajati)

sterilizatorje s steklenimi kroglicami - se uporabljajo za manjše orodje npr. pincete, potiskač, T, ki jo dosežemo je med 190°C in 300°C.

 

Sterilizacija s paro pri zvišanem tlaku - avtoklavi (vse posode moramo položiti tako, da je dostop pare nemoten z vseh strani, predmeti se ne smejo dotikati, običajno jih zložimo pokonci ali pa vsakega na svojo mrežo, ki je že vstavljena v sterilizatorju)

 

Sterilizacija s pomočjo obsevanja z UV žarki - primerna za sterilizacijo gladkih predmetov. Sterilizatorje opremljen z mikrostikalom, ki avtomatsko izključi aparat, ko odprete pokrov naprave.Pri sterilizaciji z UV svetlobo je potrebnih le nekaj minut za uničenje več kot 99% vseh klic in bakterij, saj mikroorganizme uniči tako, da uniči njihovo DNK.

 

Sterilizacija s tekočimi kemičnimi sredstvi

Posodo s pladnjem napolnimo s kemično spojino, npr. aldehidom. Spojina učinkuje 14 - 28 dni (navedeno na embalaži posamičnega proizvajalca). Pred sterilizacijo pripomočke temeljito operemo, osušimo in nato potopimo v raztopimo. Po 30 min je postopek sterilizacije končan. S pinceto previdno poberemo vse pripomočke in jih operemo pod tekočo vodo.

 

Vsebino pripravila in povzela: mag. Jasmina Bajc

 

Vir: Kozmetika, Ann Hagman

Slika: http://generalbacteriology.weebly.com/sterilization-and-disinfection.html