Bolezni nohtov

Zdravi nohti so rožnate barve, trdni, z gladko nohtno ploščo ter dobro vidno lunico. Odstopanja od naštetih lastnosti kažejo na obolenja, ki se kažejo v spremenjeni debelini, površini, obliki in barvi. Dejavniki, ki vplivajo na spremembe na nohtih so: dednost, kemijske in mehanske poškodbe, različne okužbe, kožne bolezni, pomanjkanje hranil itd. 

1. Vraščen noht je obolenje, ki nastane bodisi zaradi prirojenih anatomskih značilnosti bodisi zaradi nepravilnega striženja ali pretesne obutve. Znaki, ki jih opazimo so bolečina, ki je še povečana pri hoji, rdečina, oteklina in gnojni izcedek. V najslabšem primeru je potreben operativni poseg. Vraščanje preprečimo z pravilnim, ravnim striženjem nohtov, umivanjem nog in nošenjem udobne obutve. 

2. Vzdolžne brazde nohtov ponavadi ne sporočajo nič posebnega in se pojavijo pri starejših ljudeh. Lahko nakazujejo na mehanske poškodbe matice, pojavijo se lahko tudi pri revmatoidnem artritisu. 

3. Prečne brazde se lahko pojavijo pri luskavici, ob vročinskih stanjih ali po uživanju citostatikov, lahko pa so tudi posledica stresa, poškodbe matice, pomanjkanja cinka. Brazde nastanejo zato, ker noht v določenem obdobju raste počasneje. 

4. Cepljenje nohtov je lahko prečno ali zdolžno. Vzroki za cepljenje nohtov so lahko grizenje nohtov, pogosto lakiranje, uporaba acetona, pogosto močenje rok in stik rok z detergenti, čistili, mili. Lahko nakazujejo tudi na pomanjkaje železa, vitaminov: A, B, moteno delovanje ščitnice itd. 

5. Rumeni nohti so lahko posledica povečanega uživanja karotenov, zlatenice, glivičnih okužb, kajenja, uporabe določenih zdravil,...

6. Odstopanje nohtne plošče od nohtne posteljice se pojavi pri različnih boleznih (luskavici, glivičnih obolenjih, presnovnih boleznih kot so sladkorna bolezen in pomanjkanje železa), mehanskih poškodbah nohta ali zaradi uživanja določenih zdravil.

Vsebino pripravila in povzela: mag. Jasmina Bajc.

Vir: Koža in bolezni kože, Romana Predin.